Skip to content

Tom Englund utsedd till ny VD för Surgical Science

Tom Englund kommer att tillträda som ny VD för Surgical Science den 1 oktober 2024. Tom arbetar idag som COO och vice VD för Instabee. Han kommer att efterträda nuvarande VD Gisli Hennermark, som efter 1 oktober kvarstår i en rådgivande roll fram till den sista mars 2025. Gisli fortsätter även som ledamot i styrelsen för Surgical Science.

Den 12 mars 2024 meddelades att Gisli Hennermark, VD för Surgical Science Sweden AB (publ) sedan nio år, informerat styrelsen att han hade för avsikt att avsluta sin befattning. Vidare meddelades att Gisli kvarstår som VD fram tills dess att styrelsen utsett en ny VD och att han ämnade vara rådgivare till den nya VDn fram till mars 2025. På årsstämman den 16 maj 2024 invaldes Gisli som styrelseledamot i Surgical Science.

Processen med att finna Gislis efterträdare har pågått sedan i mars och letts av styrelsens ordförande Roland Bengtsson.

Tom Englund har en Master of Science i Industriell Ekonomi från Linköpings Universitet. Tidigare erfarenheter inkluderar Accenture och Roland Berger, olika roller inom Atlas Copco där Tom var sju år baserad i Stockholm och Shanghai, samt Tobii där han arbetade under tolv år. På Tobii, ett ledande bolag inom ögonstyrning, växte intäkterna under Toms anställningstid från runt 200 MSEK till 1,4 mrd SEK. Tom var VD för affärsenheten Tobii Pro samt senare även vice VD för Tobii-koncernen. Sedan 2021 har Tom arbetat för Instabox, som genom en sammanslagning med Budbee år 2022 blev Instabee, ett logistikföretag inom leveranser till paketskåp och hem med runt 1 100 anställda och en omsättning om ca 2 mrd SEK. Tom är idag COO och vice VD på Instabee.

Från sina roller har Tom erfarenhet av att leda snabbväxande högteknologiska organisationer med fokus på lönsam tillväxt, utveckla affärsmodeller, förvärva och integrera verksamheter samt skala och sammanfoga organisationer i en komplex struktur och internationell miljö.

Tom kommer att påbörja sin anställning i Surgical Science den 19 augusti och tillträder VD-positionen den 1 oktober 2024. Tom har inga styrelseuppdrag förutom interna uppdrag inom Instabee-koncernen.

"I Tom har vi hittat nästa ledare för Surgical Sciences fortsatta lönsamma tillväxt. Vi ser stora möjligheter att skala upp bolaget under de kommande åren. Digitaliseringen av sjukvården är bara i sin början och Surgical Sciences bidrag till patientsäkerheten genom simulering har stora tillväxtmöjligheter. Att Gisli under en tid kommer fungera som rådgivare möjliggör en effektiv övergång och att Tom snabbt kan komma in i verksamheten. Toms ledaregenskaper, organisatoriska kunnande, erfarenheter av förvärv och förmåga att utarbeta affärsmodeller för en tilltagande andel mjukvarutjänster är några av de egenskaper som gjort att styrelsen är övertygad om att Tom är rätt person att leda Surgical Science framåt”, säger Roland Bengtsson, ordförande för Surgical Science.

"Jag är tacksam för styrelsens förtroende och känner en mycket stor entusiasm för att bidra till Surgical Sciences fortsatta tillväxtresa. Bolaget är tydligt världsledande inom sitt område och har ett starkt och viktigt syfte i att utveckla förmågor inom kirurgi och patientsäkerhet. Jag är imponerad över den position och de resultat som skapats fram tills idag och jag ser fram emot att jobba tillsammans med alla professionella och engagerade medarbetare för att utveckla bolaget vidare”, säger Tom Englund, tillträdande VD för Surgical Science.

Göteborg den 1 juli 2024
Surgical Science Sweden AB (publ)

Pressmeddelandet i sin helhet finns tillgänglig i bilagan eller via
https://surgicalscience.com/investor-relations-swedish/#press-releases

Skip to navigation